Rubriky
Informace

Setkání ve Strašecí 2010 – jaké bylo?

Krajská přehlídka studentského a mladého divadla s postupem na Mladou scénu a Šrámkův Písek
Datum: 19.3. – 21.3. 2010
Místo: Nové Strašecí – prostory ZUŠ a Novostrašeckého kulturního centra
Pořadatel: Spolek pro kulturní činnost NoStraDivadlo, o.s.
Spolupořadatelé: SRPDŠ při Gymnáziu J.A. Komenského a SRPDŠ při ZUŠ Nové Strašecí
Finanční podpora: město Nové Strašecí, Krajský úřad Středočeského kraje, Ministerstvo kultury ČR

Přehlídková představení

Přehlídky Setkání ve Strašecí 2010 se zúčastnilo celkem 9 souborů z Prahy a Středočeského kraje, z nichž 4 směřovaly na Šrámkův Písek a 5 na Mladou scénu. Původně bylo přihlášeno souborů 10, ale Dramatický kroužek Gymnázia Kladno svoji účast týden před přehlídkou odvolal. Bohužel se za něj nepodařilo zajistit náhradníka (oslovili jsme celkem 2 soubory, které projevily zájem o účast na přehlídce již po uzávěrce přihlášek a nebylo možné je z kapacitních důvodů zařadit – Kuk! ZUŠ Biskupská Praha a Aurinkot ZUŠ Praha 5- , ale nabídka přišla pro už pozdě). Desátým souborem bylo karlovarské divadlo Dagmar, které na přehlídku přivezlo inspirativní představení Já, Holden.

Přehlídky Setkání ve Strašecí se zúčastnily tyto soubory:

  • Divadlo Mařeni a Pařeny při Gymnáziu JAK Nové Strašecí s představením Elektronická kostka (MS)
  • Časumálo Klamovka Praha – Ve dvou aneb Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše, tak proč jsme se, do prdele, měli potkat právě na Zemi (MS)
  • Duo Toť Praha – Autoskeptici (MS)
  • D.S. Antonín Praha – Intelektual show, Partneři s.r.o. (ŠP)
  • V.A.D. Kladno – Vagón Vagónovič (ŠP)
  • Divadlo Potrvá Praha – Ofélie: Čas na lásku (ŠP)
  • Afinteatre Praha – Ona & On se stěhují aneb Vstříc světlým bytům (ŠP)
  • Roztočená Vrtule Slaný – Hameln (MS)
  • Nazabití ZUŠ Brandýs – Automat na přání (MS)

Pět souborů přijelo z Prahy, 4 ze Středočeského kraje. Vyšší počet pražských souborů byl způsoben přesunem některých souborů navštěvujících přehlídku Stodůlecký Píseček z důvodu termínu. Je velká škoda, že soubor DK GK z Kladenského gymnázia, který se po několika letech úvah a diváckých návštěv přehlídky rozhodl přihlásit, nakonec svou účast zrušil.

Přehlídka nabídla účastníkům možnost návštěvy všech představení, rozborových seminářů, praktické dílny a také možnost podílu na vzniku přehlídkové tiskoviny NoStraDaily a na videoreportážích. Rozborové semináře byly hojně navštíveny, dílna byla nakonec naplněna zcela, o práci v redakcích však nikdo z účastníků zájem neprojevil.

Rozborové semináře

Lektorský sbor přehlídky pracoval ve složení Jiřina Lhotská (ZUŠ Strakonice), Hana Franková (divadlo Dagmar Karlovy Vary) a Luděk Richter (divadlo Kejklíř Praha). Rozborové semináře probíhaly v koncertním sále č.3 v ZUŠ a vždy na nich bylo plno. Účastníci přehlídky se zapojovali aktivně do rozhovorů nad viděnými představeními a nechyběli ani pravidelní pozorovatelé přehlídkového dění z řad novostrašeckých občanů. Potěšitelné bylo, že především soubory se zájmem o Mladou scénu navštěvovaly rozbory i všech dalších představení. Soubory směřující na ŠP měly zájem jen o rozbory svého představení a také se neúčastnily dílen.

Dílna

V posledních letech zjišťujeme zájem o dílny předem, abychom jejich počet mohli nastavit podle účastníků. Zpravidla na přehlídce Setkání ve Strašecí byly dílny 2-3, letos byla otevřena jen jedna. Zúčastnili se jí členové Divadla Mařeni a Pařeny, Nazabití Brandýs a Duo Toť Praha. Celkový počet účastníků byl 18. Dílnu vedla herečka NoStraDivadla Daniela Šteruská a zaměřila ji na práci s komediálními situacemi. Využila tak své zkušenosti při práci na divadelním představení „Ach, ta něha našich dam“ v souboru Luna Stochov přee dvěma lety. Zabývala se načasováním dialogů, gagy a mizanscénou. Dílna měla velký ohlas a to nejen u nových začínajících divadelníků.

Redakce NoStra Daily

Redakci deníku přehlídky vedla Martina Tothová, pravidelnými redaktory byli Jonáš Vidra a Eva Wichsová. Koncepce deníku byla promyšlena předem a to se odrazilo na celkové úrovni. Letošní deník považujeme zatím za nejlepší v historii přehlídky. Nabízel aktuální informace o přehlídkovém dění a dopředu připravené rozhovory s lektory, zajímavé informace o organizačním týmu a i odlehčené rubriky. Čtenáři např. kvitovali, že všechny fotografie představovaných osobností byly z divadelních představení, ve kterých účinkovali. Úspěch měl i fotoromán, který vytvářela redakce z fotografií z viděných představení. V každém čísle byl také rozhovor s některým z pravidelných novostrašeckých diváků, aktuální anketa, představení hrajících souborů, recenze představení z pera redaktorů a glosy lektorského sboru. O deníky byl celkově velký zájem, takže jsme je v průběhu přehlídky neustále doplňovali.

Redakce videoreportáží

Tuto redakci od samého počátku provázela smůla. Odsvědčení střihači z minulých dvou let odmítli letos spolupráci a nastoupili nováčci. Složení redakce se před přehlídkou neustále proměňovalo a nakonec v redakci zakotvil Ondřej Hotský (bubakov.net), Anička Křivánková , Milan Pospíšil a Veronika Krejčová (všichni Mařeni a Pařeny), vydatně vypomáhal i Jonáš Vidra (NoStraDivadlo). I když se celá redakce vydala ze všech svých sil, výsledné reportáže se nepodařilo udržet v objektivní poloze. Je to velká škoda, a proto jsme se rozhodli po skončení přehlídky sestříhat delší reportáž ze všech tří přehlídkových dnů a doplnit o ni dokumentační DVD s přehlídkovými materiály. Na výsledných reportážích z jednotlivých dnů je vidět zlepšující se úroveň záběrů a vedení rozhovorů s diváky a se soubory. Rádi bychom udrželi letošní videoredakci i pro příští rok a věříme, že postupně nasbírá zkušenosti nastaví opět vysokou laťku reportáží.

Fotografie z přehlídky

Přehlídkovým fotografem byl Martin Černý, kterého podpořili svými úlovky další členové NoStraDivadla Václav Stieber a Luboš Dvořák a Adam Tetaur ze studentského divadla Mařeni a Pařeny. Spolupracoval také bývalý člen divadla Mařeni a Pařeny Martin Biroš. Podařilo se tak shromáždit poměrně bohatý materiál, který Martin Černý průběžně upravoval. Fotografie byly použity v deníku NoStra Daily a byly také promítány na stěně před rozborovými semináři. Finálním výsledkem práce fotografů bude výběr snímků na dokumentární DVD pro účastníky přehlídky.

Pravidelné uvádění představení

Typickou součástí přehlídky Setkání ve Strašecí je uvádění představení studenty gymnázia. Této role se ujala Veronika Krejčová a Milan Pospíšil. Inspirovali se různými hudebními styly a jejich výstupy měly velký ohlas u studentského publika. K uvádění patřilo také představení písní z představení a akcí NoStraDivadla z minulých let (každý den jedna) v NoStraDaily a závěrečné překvapení NoStraDivadla – živé vystoupení Vojtěcha Dvořáka s písní Vyznání připravenou závěrečnému ceremoniálu na míru, které pohybově doplnili Jonáš Vidra, Eva Wichsová, Martina Tothová a Iva Dvořáková.

Tyto aktivity v průběhu přehlídky pomáhají vytvořit přátelskou atmosféru a dělají ji jedinečnou.

Celkové shrnutí

Přehlídky se zúčastnilo celkem 82 hrajících účastníků z desíti souborů a 36 nehrajících (mezi nimi i 10 členů souboru při Gymnáziu Kladno, který své představení odvolal). Možnosti noclehu na místě v prostorách ZUŠ využily 4 soubory.

Návštěvnost představení byla velmi dobrá. 68 míst v Modrém sále většinou nepostačilo a část diváků při představení zde i stála. Prostory NKC byly nejzaplněnější v sobotu večer, kdy bylo na představení Ona & On se stěhují celkem 120 lidí. Dopolední představení v NKC měla účast mezi 70 -80 diváky.

Lektorský sbor přehlídky udělil celkem 4 ceny poroty. Doporučení na celostátní přehlídku Mladá scéna 2010 v Ústí nad Orlicí získalo Duo Toť a Roztočená Vrtule Slaný, doporučení Na Šrámkův Písek 2010 soubory D.S. Antonín Praha a V.A.D. Kladno, soubor Afinteatre Praha byl doporučen do programu Wolkrova Prostějova.

Místní soubor Studentské divadlo Mařeni a Pařeny získalo cenu porotu za pokus o vlastní autorské divadlo.

Přehlídka byla místními médii sledována v o něco menší míře než minulých letech.

Úvodního a závěrečného ceremoniálu se zúčastnili zástupci města Nové Strašecí, ZUŠ a Gymnázia J.A. Komenského.

Závěrečné poděkování

Tak velká kulturní akce nemůže být úspěšná bez řady spolupracovníků. Náš dík putuje za všemi pomocníky – M. Tothovou, M. Černým, T. Barochem, J.Vidrou, V. Dvořákem, D. Šteruskou a M. Vachkem z NoStraDivadla, E. Wichsovou, M. Pospíšilem, V. Krejčovou, A. Křivánkovou, J. Královou, M. Pochmanovou, M. Štýbrovou, A. Tetaurem a M. Rabasovou ze studentského divadla Mařeni a Pařeni, kteří pomáhali zajišťovat přehlídku organizačně. Děkujeme také pracovníkům NKC za vstřícnost pomoc při zajišťování představení v NKC a oficiálním hostům, kteří dodali zahájení přehlídky lesku (Mgr. Richard Spiegl, PhDr. Jaroslav Hlína, Lenka Stránská).